Rosa Groen
docent, onderzoeker, journalist
Recente Tweets
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Goed doen

Terugblikkend op de eerste week van het nieuwe jaar heb ik alweer een paar dingen geleerd. Ten eerste lopen de meeste goede voornemens al binnen een week in de soep (beter niet doen dus). Ten tweede: we kunnen meer doen voor anderen.

Met mijn eerste goede voornemen, naar de bus fietsen, ging ik meteen al de mist in. Dit kwam doordat het de eerste dag van het jaar zó hard woei, zó koud was en zó donker en laat op de terugweg. Ineens snapte ik weer waarom ik bijna altijd met de auto naar de bus ging. Dit bleek meer een voornemen voor de lente.

Niet de bedoeling

Dan het tweede: elke dag opschrijven waarvoor ik dankbaar ben. Ik heb in een eerder blog beschreven dat je daar gelukkig van wordt. Dat is een vergissing. Ik hield het twee dagen vol. Iedere avond iets opschrijven, het voelde als een plicht, nog iets moeten, en dat was ook weer niet de bedoeling.

Reflectie

Derde en vierde voornemen: opschrijven wat ik heb geleerd van studenten. Ik wil graag na iedere les reflecteren op mijn les, over wat studenten mij bijbrachten en over mijn eigen successen en mislukkingen. Dat betekent feedback vragen aan studenten en na elke les een korte reflectie schrijven. Dat laatste is er niet van gekomen. Feedback vragen heb ik wel gedaan, maar niemand reageerde erop, dus waarschijnlijk was ik niet expliciet genoeg. Wat ik heb geleerd van studenten? Misschien wat ik al wist: interactief lesgeven werkt. Ze vinden het fijn om zelf aan de slag te gaan en quizjes te doen op hun telefoon of laptop.

Goed gelukt

Het vijfde voornemen dan: lessen van collega’s bijwonen. Dat is de eerste twee dagen goed gelukt! Ik heb twee lessen van anderen bijgewoond, één les van mij is bezocht door een collega. Na afloop schreven we een verslag voor elkaar. Bij het checken van de komende weken voor nog meer van dat goeds, strandde ik in volle agenda’s en bleken roosters niet te combineren met elkaar. Dat wordt ook doorgeschoven naar het voorjaar.

Zegeningen tellen

Ik had beter moeten weten: het is algemeen bekend dat voornemens al binnen de kortste keren stranden. Het gaat vaak om gedragsverandering, het werkt pas als je echt iets aan je leven wilt verbeteren. En eigenlijk ben ik al best blij met de gewoontes in mijn dagelijks leven en tel ik vaak mijn zegeningen. Ik heb een leuke baan, een lief gezin en een huis in een rustig dorp midden in de natuur.

Doneren

Vele anderen hebben het slechter of bevinden zich zelfs in een uitzichtloze situatie, zoals de groep Wij zijn hier, een groep ‘papierlozen’ die niet mogen blijven in Nederland maar ook nergens anders welkom zijn. Ik voel met ze mee en doneer daarom af en toe kleding of geld. Wil je je leven beteren, doe dan iets voor anderen, bijvoorbeeld voor deze groep. Dit is een oproep om meer goed te doen en minder te navelstaren. Kom uit je luie stoel biedt een luisterend oor of breng eens eten, kleren of drinken naar mensen die dit nodig hebben: zwervers, buren, asielzoekers of een studerende statushouder.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl