Rosa Groen
docent, onderzoeker, journalist
Recente Tweets
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Beroepsdeformatie

Beroepsdeformatie

Sinds ik aan mijn proefschrift over competitieve steden en internationale organisaties schrijf, lijkt het wel of ik alleen nog maar met drie perspectieven naar de wereld kan kijken. Als ik me niet aan die perspectieven vasthoud, ben ik verloren.

De drie ‘lenzen’ waarmee ik tegenwoordig naar de wereld kijk, hebben beslag op mijn denken gelegd. Het zijn de volgende gezichtspunten: institutioneel, instrumenteel en interactief. Niet alleen in mijn eigen onderzoek snijden deze perspectieven hout, maar ik gebruik ze ook om naar de organisatie van De Haagse Hogeschool te kijken.

Perspectieven

De institutionele lens is gericht op de normen en gedrag van besluitvormers. Hebben zij gezamenlijke gedragsnormen, bekijken zij beleidsprocessen op dezelfde manier, dan is hun kans van slagen hoger. Dat is althans mijn hypothese. De tweede lens is instrumenteel: wordt beleid goed geïmplementeerd, zijn er zo min mogelijk klachten, hoe zijn de beleidsstrategieën (hogeschoolbreed, van faculteiten, opleidingen) op elkaar afgestemd? De derde is de interactieve lens en gaat over het samenwerken, communiceren en ook het politieke spel. Zijn de belangrijkste spelers op De Haagse goed in de lobby die ze uitvoeren? Is de hogeschoolraad constructief bezig, of juist niet? Het is echt zo, die perspectieven geven houvast.

Analyse

Door De Haagse door deze drie lenzen te bekijken, krijg ik een beter beeld van hoe onze instelling succesvol is of misschien op sommige punten wat minder. Stel, het eerste perspectief is wel goed op orde, de besluitvormers hebben dezelfde ideeën over wat belangrijk is, maar het tweede perspectief niet, het beleid wordt niet goed geïmplementeerd, dan werkt het al niet. Ook is het derde perspectief van belang: de interactie tussen beslissers, de communicatie en samenwerking. Als die niet optimaal is en de andere twee perspectieven werken wel, dan is de organisatie alsnog niet zo succesvol als zij kan zijn.

Diep

Als je verschrikkelijk verdiept in zo’n onderzoeksmethode, dreigt natuurlijk altijd tunnelvisie. Of in dit geval een drievoudige tunnel. Maar ik ben blij met deze lenzen en beveel ze aan iedereen aan die perspectief zoekt.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl