Rosa Groen
docent, onderzoeker, journalist
Recente Tweets
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Integreren

Sinds we niet meer in de stad wonen maar in een Noord-Hollands dorp, is de Kermis een deel van ons voorjaar geworden. Je kunt er – ook als verdwaalde ex-stedeling – niet omheen.

 

De Kermis is een fenomeen in Noord-Holland. Wie in een dorp woont, kijkt het hele jaar uit naar de Kermis. Deze bestaat voor kinderen uit spelletjes, pannenkoeken en de zweefmolen, voor anderen uit bier drinken, bijpraten en voor weer anderen hossen op muziek in het dorpscafé. Maar ook: Oudhollands koeschijten (wie raadt de plek waar de koe op het veld haar behoefte zal doen?), hoefijzerwerpen, de oldtimeroptocht met alle oude tractors en auto’s uit de omgeving en het kampioenschap Zeismaaien. 

We zijn geen stedeling meer, maar dorpeling. We zijn geen trendsetters, maar -volgers. Een groeiend deel van de jonge gezinnen trekt weg uit de steden, al jaren. Wij behoren tot de veertig procent van de stellen die binnen vier jaar na de geboorte van het eerste kind Amsterdam heeft verruild voor een rustiger oord. Uit Den Haag vertrekt 27% van de jonge gezinnen. 

Dit weekend was voor ons de tweede Kermis. De kinderen openden de Kermis op vrijdag per versierde fiets, de volgende ochtend volgden de Kinderspelen en pannenkoeken op het veld. De pannenkoekenbakker zei tegen een medekermisganger: ‘ik werd wakker op de bank vanmorgen, het voelde niet of ik geslapen had’. De ander: ‘ik zou logeren bij vrienden, maar omdat hun telefoon uit stond ben ik maar in een tentje voor de deur gaan slapen.’ De kroeg was tot vier uur ’s nachts stampvol geweest en dat was nog maar nacht één. 

Meestal gebeurt er niets in dit dorp en gaat iedereen zijn eigen gang, maar met de Kermis is dit echt anders. Na een korte tweede nacht (voor de meesten) kwam om negen uur een bus met grote luidsprekers langs. ‘WAKKER WORDEN WAKKER WORDEN WAKKER WORDEN’ klonk het zo luid, dat doorslapen inderdaad geen optie was. 

Daarna begon de oldtimeroptocht waar ook wij met onze oude auto's aan meededen. Iedereen langs de kant van de weg zwaaide en de bestuurders kregen spekjes en biertjes aangereikt. Op het grote veld was vervolgens de BBQ, een poffertjeskraam en de taartenbakwedstrijd. Het springkussen werd weer opgeblazen. Na wat praten, foto’s schieten, zweven in de zweefmolen en draaien in de draaimolen op de middagkermis was het voor ons wel weer genoeg. Voldaan zijn we naar huis gegaan, terwijl achter ons bij het dorpscafé de Kermis aanzwol op weg naar zijn laatste hoogtepunt. 

  

 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl